Csányi Rita (The Anahit)

Vannak tehetségkutatónak címkézett tévéműsorok. Sokan mondják, hogy ezek valójában nem is a tehetségkutatásról szólnak. Igazuk is van, meg nem is. Azért van igazuk a kritikusoknak, mert ezek elsősorban show-műsorok, melyek másodlagos feladata, hogy kitermeljék a csatornára (és annak társcsatornáira) a saját minicelebjeiket; akiket lehet majd futtatni a következő években ilyen-olyan műsorokban. És azért nincsen igazuk, mert időről-időre akadnak olyan évadok itthon, melyek ha csak egy pillanatra is, de megmutatnak zseniális, tehetséges, figyelmet érdemlő énekeseket, zenészeket.

Izgatottan vártam az idei X-Faktor évadot, és reméltem, hogy lesz legalább egy ember, akit úgy igazán tudok kedvelni. Csányi Rita személyében megérkezett, akit vártam. A válogatón saját dalát énekelte, és nem csak engem, de a zsűrit is lenyűgözte. Szerencsére felkerült az RTL Klub online felületére a videó. Újra és újra meghallgattam, és minden alkalommal elvarázsolt, amit látok, hallok. Ezért a pillanatért ültem le a tévé elé.

Ami utána történt, arra magam sem számítottam. Mert az addig ok, hogy valaki írogat dalokat, és még pofátlanul jól is énekel, de hogy már pár éve saját formációval zenél, nos, ez meglepett.

A válogató után néhány perc keresgéléssel megtaláltam a The Anahit honlapját, aztán fénysebességgel mentem át a SoundCloud csatornájukra. Ekkor ért a legnagyobb meglepetés: egy kisebb album elérhető Rita csodás hangjával.

Innentől már nagyon vártam a tábort, majd a mentorházat. Rita végül Gáspár Laci csapatába került, és sejteni lehetett, hogy nem fog bekerülni az élő adásba. Ami történt, az nagyon jól rámutat valamire: ezek a műsorok tehetségkutatónak eladott show-műsorok, melyeknek nem deklarált feladata a tehetséggondozás. És itt álljunk meg, majd olvassuk újra az előző mondatot.

Semmi gond azzal, hogy nem akarnak tehetséget gondozni, de akkor ne sírjon a magyar ember, hogy a magyar zene bizonyos tekintetben halott. Igen, nem biztos, hogy a tévében van értelme egy tehetséggondozó műsornak, és az sem biztos, hogy egy tévének kell ilyen projectbe fognia.

Amikor az Y és Z generáció sem néz már tévét. Amikor a YouTube lett a videós tartalmak szabad platformja. Amikor mindenki az influencerekről beszél. Amikor 2018-ban a YouTube-ról költözik be a tévébe egy sokak által szeretett műsor (wmn.hu – DTK: Elviszlek magammal), akkor érdemes lenne egy RTL Klub-nak elgondolkodni azon, hogy akikben van fantázia (tehát jók, de nem jutottak el az élő adásokig), azokra építenek egy teljesen online tehetséggondozó programot. Zárójel bezárva, vissza Ritához.

Örültem annak, hogy a műsor első felvonásában többször hallhattam Ritát, és láthattam, miként menetel előre. Örültem annak, hogy úgy látta Laci, készen van a saját útjának követésére. Innentől már csak rajta és a rajongóin múlik, hogy merre tovább.

Rita maga is elmondta, hogy nem egy mainstream vonalat képvisel, és szerintem nagyon jól van ez így. Nem kell mindenkinek a nagy tömegek által ismert előadónak lennie. És éppen erről szól mára már az influencerek világa is, hogy egy kisebb, akár csak néhány ezer fős követői tábor sokkal értékesebb lehet (a hirdetőknek is), mint a milliós, de nem igazán elkötelezett követői bázis.

Rita hangja, zenei világa engem megfogott, és azon kevés tehetségkutató műsorokban felbukkant ember közé tartozik, akik munkásságát a jövőben is követni fogom. Már most nagy kedvenc, ott van nálam Joss Stone és a többi, számomra kedves énekesnő mellett.

Végül pedig hallgassuk meg a válogatón is előadott In The Dark című dal stúdió változatát.

A Csányi Rita (The Anahit) által előadott In The Dark című dal meghallgatásához bökj ide

Szerző:

Lendvai Norbert

Gyermekként programozó szeretett volna lenni. Végül dolgozott programozóként, de rájött, nem ez az útja, mert számára a programozásban is az önkifejezés a fontos. Művész lelkületű alkotó ember, aki alapvetően introvertált, de furcsa mód, extrovertáltan is működik. Hisz abban, hogy a tudás megosztása viszi előre a világot, és reméli, az emberek végre rájönnek, hogy inkább egymással, mint egymás ellen.