Az okos munkatárs a korrekt céges gépezet mozgatórugója

Jó pár éve már annak, hogy a TV-ben láttam Frei Tamás egyik műsorát, melyben egy magyar milliárdossal beszélgetett. Az úriember azt mondta, csak olyanokkal dolgozik együtt, akik nála okosabbak. Ha őt milliárdossá tette ez a mentalitás, téged milyen magasságokba segíthet?

Munkatárs, nem pedig alkalmazott

Hiába van már évtizedek óta új berendezkedés ebben az országban, a vállalkozói kultúra még mindig a béka segge alatt van. Hogy mennyi idő kell, mire életképes szintre emelkedik úgy nagy átlagban, jó kérdés. Túl optimista az utóbbi tíz év megfigyelései alapján nem vagyok, de az is igaz, hogy látom azokat a vállalkozásokat e kicsiny országban, akik igyekeznek méltók lenni a szabadságra, amit a kezükbe kaptak.

A legtöbb vállalkozás ott követi el a hibát, hogy alkalmazni akar embert, nem pedig kollégát, azaz egyenrangú felet keres a céges gépezethez. Láttam sok mindent az utóbbi bő egy évtizedben, de azt nagyon ritkán, hogy emberszámba vették a dolgozókat.

Ami azért furcsa, mert ha nincsen megfelelő munkaerő, meghal a gépezet. Lásd azt a munkaerőhiányt, amivel szembe kell néznie 2018-ban a magyar vállalkozói rétegnek. Az előbbiek okán nem véletlenül jött létre ez a kvázi válság.

Szóval, ha legközelebb új emberre van szüksége a cégednek, embert keress, ne pedig biodroidot. Jó volt olvasni pár éve egy ismert honi értékesítő úriember blogján, hogy tőlük még nem mondott fel senki, és olyan a munkahelyi légkör, amit a legtöbb vállalkozás megirigyelne. Légy te is korrekt vezető, és társakat keress a munkához, ne pedig bérniggereket.

Legyen okosabb, kezeld szakemberként

A másik nagy probléma, hogy nem szakemberként kezelik a munkatársakat. Kapnak feladatokat, oldják meg úgy, ahogy a vezető akarja, és ha a vezetőnek olyan a kedve, elkezd még a legapróbb részletekbe is beleszólni. Ez nem egészséges, nagyon nem.

A tulajdonos, ügyvezető dolga meghatározni az irányt, a szakember munkatársaknak pedig az a feladata, hogy a gépezet egyes részei a leghatékonyabban működjenek. Ahogyan egy agysejt nem kezd el úgy csinálni, mintha tudná mi a dolga a szív, tüdő vagy a máj sejtjeinek, egy vezetőnek sem kell beledumálni olyanba, amire szakembert foglalkoztat.

Gondolkodj rendszerben

Megtapasztaltam belülről alkalmazottként, és láttam kívülről is olyat, hogy egy cég túlságosan az alapító/tulaj/ügyvezető, illetve olyat is, hogy egy-egy kolléga köré szerveződött. Ennek egyik legfőbb oka a már említett vállalkozói kultúra hiánya. Sokan nem tudják, miként kellene felépíteni egy céges gépezetet. (Ez önmagában nem baj. Az már annál inkább, amikor egy vezető nem képezi magát.)

Ha tehát a vállalkozásodban vannak kvázi pótolhatatlan emberek, akkor nagyon nagy bajban vagy. A jó hír az, hogy van megoldás.

Át kell fésülni az egész céget, és nagyon pontosan le kell írni, hogy milyen folyamatok mennek végbe, és az egyes folyamatokban milyen elemi és összetett lépések követik egymást. Idővel kialakul egy dokumentáció, hogy miként működik a céged gépezete. Ha ez megvan, lehet optimalizálni a folyamatokat, és kialakítani a kompetenciákat.

Végül minden annyira jól szervezett, egyértelmű, félreérhetetlen, és kusza elágazásoktól mentes lesz, hogy egy kolléga kiesése kapcsán csak arra kell figyelni, hogy az új munkatárs kompetenciái a helyén legyenek. Minden további tudnivaló, ami a céged konkrét dolgairól fontos, ott lesz a vaskos dossziéban, amit csapatmunkával raktatok össze.

Szerző:

Lendvai Norbert

Gyermekként programozó szeretett volna lenni. Végül dolgozott programozóként, de rájött, nem ez az útja, mert számára a programozásban is az önkifejezés a fontos. Művész lelkületű alkotó ember, aki alapvetően introvertált, de furcsa mód, extrovertáltan is működik. Hisz abban, hogy a tudás megosztása viszi előre a világot, és reméli, az emberek végre rájönnek, hogy inkább egymással, mint egymás ellen.