Pályázati hírek egyenesen Sümeg polgármesterétől

Az utóbbi hetekben a város lakossága részéről megindultak a találgatások, hogy miként fog zárulni a Petőfi és Árpád utcában az árkok rekonstrukciója. Gondoltam egyet, és egyenesen a forráshoz mentem információkért. Szerdánként 8.00 és 10.00 között polgármester úr fogadóóráján tárt karokkal várja az embereket. Ma reggel 4 pályázattal kapcsolatban kérdeztem Végh Lászlót.

Árkok rekonstrukciója

Első körben a már említett, közel 80 millió forintos project kapcsán tettem fel a kérdést: várhatók-e még munkálatok, vagy amit látunk, arról szólt a project? Mint megtudtam, a kivitelezés nagyságrendileg befejeződtek, még az Árpád utcában az iskola magasságáig fog megtörténni az árkok lefedése, előkészítendő a jövőbeli parkolókat.

És itt jön egy nagyon fontos információ: jelen project keretében csak az árkok lefedése történik meg, a parkolók már a Zöld város kialakítása néven ismert project munkálataival együtt készülnek el.

Szóvá tette a lakosság, hogy egyes házak előtt ki lett cserélve a híd, míg más ingatlanok előtt nem. Polgármester úr elmondta, a project előkészítésekor a megelőző 4 év csapadékmennyiségét figyelembe véve alakították ki a tervben, hogy mely szakaszokon szükséges a megfelelő áteresztőképesség miatt a hidak cseréje. Tehát nem a bejárók állapota, hanem az azok alatt futó árokszakasz megfelelősége volt a döntő.

Zöld város kialakítása

Az előzőekben már említett project keretében valósul meg a Petőfi és Árpád utcában a zöldfolyosó kialakítása, illetve a Sümegi Tanuszoda melletti park létrehozása.

Jelenleg tart a közbeszerzés, mely vonatkozásában, ha nem lesznek érdemi csúszások, a zöldfolyosó megvalósulása 2019-ben, míg a park átadása 2020-ban lesz esedékes.

Belvárosi körforgalom

A lakosság részéről kiemelten várt beruházás a Flórián térnél épülő körforgalom. Polgármester úr tájékoztatott, hogy sok munka van a közművekkel. A project e fázisa, azaz közművek kiváltása 2019 tavaszán, április magasságában lezárulhat, utána 1-2 hónapon belül elkészülhet a körforgalom. 2019 nyarán tehát már az új rend szerint közlekedhetünk a város központjában.

Belvárosi piac megújítása, középkori kézműves piac kialakítása

Ugyan a lakosság még érdemi munkálatokat nem lát a project körül, Végh László megnyugtatott, a dolgok haladnak a maguk útján. A közbeszerzést már kiírták, tehát a kivitelezés előkészítése folyamatban van.

Arról, hogy mikor láthatunk munkásokat tüsténkedni, a közbeszerzési folyamat kimenetele dönt. Azaz, ha például az első körben sikertelennek kell tekinteni a kivitelező kijelölését, mert a büdzsé felett érkeznek csak ajánlatok, a project látványos része tolódik. De, hogy ilyen bekövetkezik-e, előre nem lehet tudni.

A projectek haladnak, de sok velük a munka

Sümeg városa 2017 és 2018 során összességében 3 milliárd forintot meghaladó pályázati forrással gazdagodott. Ez örvendetes, de mivel egy kicsi városról van szó, továbbá a pályázatok párhuzamosan futnak, nem minden tud olyan gyorsan haladni, mint azt az emberek szeretnék. Azaz kis apparátussal lassabban lehet egyről a kettőre jutni a nagy egész tekintetében.

A közbeszerzések kapcsán is könnyen lehetnek csúszások. Akár abból fakadóan, hogy a korrekt kivitelezés érdekében a pályázók kérdésekkel fordulnak az önkormányzat felé, ezek megválaszolása, majd a válaszok feldolgozása időt vesz igénybe. Vagy akár abból fakadóan, hogy az utóbbi időben megnövekedett építőipari árak miatt a beérkező ajánlatok súlyos 10 millió forintokkal a meglévő büdzsé fölé lőnek, így újabb kört kell futni a kivitelező megtalálásához. Továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az építőiparban jelenleg inkább a megpályázható munkák, mint az azokat kivitelező vállalkozói kapacitás van túlsúlyban, fejtette ki Végh László.

A pletykák helyett kérdezzünk

Félinformációkból hamar kerekednek városi pletykák, melyek akár teljes mértékben nélkülözik a tényadatokat. Megelőzendő a hangulatkeltést, forduljunk inkább a hitelesnek tekinthető forrásokhoz, és kérdezzük meg azokat, akik érdemben tudnak információval szolgálni.

Én megkerestem polgármester urat a fogadóóráján. Akár a lakosság más tagjai, akár a friss információkra éhes „külsősök” is tehetnek hasonlóképpen.

A felek közötti kommunikáció mielőbbi fejlesztésre szorul

A fentebb olvasottakból is kiderül, ha szeretnénk friss és hiteles információkhoz jutni, a lehetőség adott. Akár polgármester úr a fogadóórái alkalmával, akár a pályázatokkal kapcsolatos munkát végző kollégák készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Másik oldalról viszont, a városnak időszerű lenne új szintre emelnie a kommunikációt. Az emberek a 2018 júniusában megtartott lakossági fórumon is hangot adott annak, hogy nem érzik megfelelőnek a város részéről megvalósuló lakossági tájékoztatást.

A Sümeg Média Centrum Kft. mára komplex arzenállal rendelkezik, azaz városi tévé, nyomtatott újság, webes és közösségi médiás felületek állnak rendelkezésére. Innentől tehát már csak szándék kérdése, hogy a folyamatos, pontos, tényszerű tájékoztatás megvalósuljon.

Szerző:

Lendvai Norbert

Gyermekként programozó szeretett volna lenni. Végül dolgozott programozóként, de rájött, nem ez az útja, mert számára a programozásban is az önkifejezés a fontos. Művész lelkületű alkotó ember, aki alapvetően introvertált, de furcsa mód, extrovertáltan is működik. Hisz abban, hogy a tudás megosztása viszi előre a világot, és reméli, az emberek végre rájönnek, hogy inkább egymással, mint egymás ellen.