Off – Digitális elvonókúra egy teljesebb életért

A ’90-es években azt gondoltam, sokat ülök a számítógép előtt. Akkor én céllal számítógépeztem, készültem majdani életemre, melyben programozóként dolgozok. Végül programozó lettem, de rájöttem, hogy nem ez az én utam; így ha lassan is, de váltottam. Nem számítottam erre a fordulatra, de arra sem, hogy 2018-ban egy átlagember nagyobb mértékben él majd digitális életet, mint anno én.

Tanya Goodin - Off - Digitális elvonókúra egy teljesebb életért

Függő-e vagy?

Talán senki nem gondolta volna 15 évvel ezelőtt, hogy mára ennyire átszövi életünket az informatika az olyan dolgok által, mint a mobilinternet, az okostelefonok, táblagépeket, és már terjednek a hordható eszközök is.

Nem csak egy újabb színt hozott be a digitális és online világ, hanem megosztotta az életünket. Ma már nem csak offline élünk, az online a személyes és munka jellegű tevékenységek szerves része lett.

Nagyon gyors volt ez az átalakulás, és látni kell, hogy sok évnek kell még eltelnie, mire a dolgok kezdenek egy korrekt mederbe terelődni. Sem a jogi környezet, sem az emberek nem alkalmazkodtak még. Egyszerűen belerobbant a mindennapjainkba az online lét, és sokszor nem kicsit, hanem nagyon elveszünk benne. Ekkor vagy rászánjuk magunkat a digitális detoxra, vagy előbb-utóbb komoly következményekkel kell szembenéznünk.

Olyan ez most kicsit, mint amikor valaki nagyon rákattan valamire, és már szinte nem is emlékszik arra, milyen volt a kvázi függősége előtti élete. 2017-ben született egy könyv, ami segítő kezet nyújt annak, aki érzi, változtatásra van szüksége.

Ne dobd el, csak változtass

Tanya a könyv elején azt ígéri, hogy képes leszel több órát felszabadítani az életedben, ha a kötetben olvasható tippek mentén változtatsz. Nem azt mondja tehát, hogy a digitális, az online világ rossz, és menekülni kell tőle. Sokkal inkább arra ad tippeket, hogy miként lehet kialakítani az egyensúlyi állapotot.

Off – Digitális elvonókúra egy teljesebb életért részletei…

Találd meg magad, majd mondd ki, hogy „van egy ötletem”, és lehet egy fasza életed

Néhány héttel ezelőtt olvastam el Oravecz Nóra legutóbbi két kötetét. Eredetileg külön szerettem volna írni rólunk, de rá kellett jönnöm, szorosan összefüggnek. E cikk címe (melyben megtalálható mindkét kötet címe) nem véletlen. Ugyanis az útról, a kemény belső munkával kikövezett útról szólnak a könyvek, mely végén kijelentheted, hogy van egy fasza, működő életed.

Találd meg magad, de ha (még) nem megy, az sem baj

Önmagadat megtalálni? Hm, érdekes. Mert ugye felvetődik, hogy elvesztetted-e, ezért kell megtalálnod, vagy eleve nem volt meg, így meg kell keresned? Mindkét irány helyes lehet, pusztán nézőpont kérdése. Egyik kedves ismerősöm szokott úgy fogalmazni, hogy ott vagy te, mindig is ott voltál, csak az idők során túl sok minden rakódott rád, így nem tudsz az lenni, aki valójában vagy.

Manapság, a nagy önmegvalósítók által hangos időszakban könnyen frusztráció tárgya lehet az, hogy jóban legyél magaddal, tudd, hogy ki vagy, mit akarsz a világtól. Azt mondom, nincsen azzal semmi gond, ha el vagy veszve, és még nem megy, vagy annyira nem is érdekel, hogy e kérdéssel foglalkozz.

Nincsen konkrét itiner, ami alapján élni kellene, illetve minden egyes ember élete eltér; olykor nem is kicsit. Így hát nem feltétlenül kell neked azzal foglalkozni, hogy megtaláld magad, vagy ha foglalkozol vele, nem történik tragédia, ha nem megy olyan gyorsan vagy könnyen, mint képzelted.

Oravecz Nóra - Találd meg magad

Nóri mesél

Aki figyelte az évek során Oravecz Nóra kommunikációját, pontosan tudja, hogy szeret és tud is saját történeteken keresztül utat mutatni. Ő az a típusú ember, aki nem fél kimondani dolgokat, és nem fél felvállalni saját életének történéseit. Ezzel segít sokaknak, mégis ennek okán támadták be jó pár évvel ezelőtt.

Nóri tehát mesél a Találd meg magad című kötetében, néhol saját útjáról, néhol másokéról. Végigkövethetjük, milyen az, amikor viszonylag hirtelen megtalál a siker, amit valójában abban a formájában nem is akartál, aztán nem tudsz vele mit kezdeni, túlpörgeted az életed.

Találd meg magad, majd mondd ki, hogy „van egy ötletem”, és lehet egy fasza életed részletei…

Boldogságkönyv – Utak, mesterek

Boldogság. Egyszerű szó, mégis nagyon sokféle módon lehet értelmezni, sokféle árnyalata lehet. Hogy kinek mi a boldogság, vagy milyen módokon élheti meg, azt mindenkinek magának kell felfedezni. E kötetben 15 ember tartalmas gondolatai és gyönyörű fotók mellett a mindennapi élethelyzetekben segítséget nyújtó tanácsokat, módszereket is találsz. Olvashatod elejétől, de az is rendben van, ha valahol fecsapod egy irányt mutató gondolatért.

Boldogságkönyv – Utak, mesterek című könyv borítója, rajta a könyvben megszólaló 15 ember névsorával.

A boldogság forrása…

…nem rajtunk kívül, hanem bennünk van. Olvasható Lev Tolsztoj gondolata a könyv hátulján. Sokan, sokszor elmondták már, hogy a boldogságodat ne a külvilágban, hanem magadban keresd. Sokáig úgy voltam ezzel az iránymutatással, hogy ok, nézzük meg, mit lehet vele kezdeni. Rá kellett jönnöm, hogy csak fél igazság.

A boldogság forrása valóban bennünk van, nem is lehetne máshol. Ám a külvilágból igenis szükségünk van eszközökre ahhoz, hogy a boldogság számos formáját teljes mértékben meg tudjuk élni.

Lehetek én nagyon zen, de azt a csodát, a boldogság egyfajta megnyilvánulását, amit egy nő jelenléte okoz, csak általa élhetem meg. Éppen így, az adrenalin okozta felfokozott, emelkedett érzést, ami szintén a boldogság egy árnyalata, csak akkor élhetem meg magamból fakadóan, ha valami kirántott az általános létállapotomból.

Sokáig lehetne folytatni, de remélem e két példa alapján is egyértelmű, hogy mire próbálok rávilágítani.

Az egyén boldogsága a közös boldogság kulcsa

Ha valaki, akkor én képes vagyok effektív változást előidézni a világban, de azt kellett megtapasztaljam, hogy nagyon sokan vannak, akik ezt ott és akkor nem akarják. Lehetnének sokkal jobb helyzetben, éppen így, lehetnének boldogok a maguk módján, de nem akarják. Hogy miért, arra emberi elmével talán lehetetlen vállalkozás lenne választ adni.

Így hát a világ ilyetén módon való megmentése helyett mindenkinek arra kell törekednie, hogy önnönmaga boldog legyen, azaz a jól lét állapotában legyen. Ha eleinte még csak kevesen is lesznek ilyen állapotban, idővel javulni fog a helyzet, és vele együtt a világ is.

Talán évszázadok, évezredek fognak még eltelni, mire nagyságrendi változás következik be. De ha azok, akik már ma boldogok lehetnének, nem így élnek, a többieket sem lehet közvetett módon eljuttatni az emelkedett állapotba.

Boldogságkönyv – Utak, mesterek részletei…