Hétindító gondolatok – 2018/43-48

Az utóbbi hetekben a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Soha nincs vége

Például a változásnak. Szokták volt mondani, az életben az egyetlen állandó dolog a változás. Így jobb, ha hozzászokunk. Az emberi létezés nem az állandóságra jött létre, még akkor sem, ha egy-egy pillanat erejéig úgy tűnik, az állandóság a legfontosabb dolog, amit meg kell teremtenünk.

Jó döntés volt

Igen, az volt, de megvolt a maga ára. És itt válik el a búza az ocsútól, hogy hajlandó vagy-e bevállalni a nagyobb árat azért, hogy jobb irányba menjenek a dolgok. Sokan nem teszik, és nem is történik semmi az életükben.

Küzdj az álmaidért!

Mert ha te nem teszed, más nem fog. És ez így van helyén. Tedd, amit tenned kell, és ott lesznek az eredmények. Vagy ne tedd, de akkor ne sírjon a szád, hogy nem haladnak előre a dolgok.

Rám mindig számíthatsz

Mondhatod valakinek, de a nagy kérdés az: valóban komolyan gondolod-e? Fel tudod-e mérni, hogy eljöhet az a pont az életben, amikor már nem tudsz megfelelni ennek az ígéretnek? És az is előfordulhat, hogy már nem akarsz megfelelni neki. Ekkor a másik nagy kérdés az, hogy ki tudod-e mondani, el akarod-e mondani, hogy már nem lehet mindig számítani rád, vagy egyáltalán nem akarod, hogy számítson rád.

Hétindító gondolatok – 2018/43-48 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/42

Múlt héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Csak magabiztosan!

Mindenkinek az egyik fő feladata, hogy megtalálja a választ arra a kérdésre, hogy neki mit jelent a magabiztosság. Mert ahogyan nem vagyunk egyformák, mi több, rettentően különbözőek vagyunk, úgy a magabiztosságunk is másként jelenik meg, mind kívül, mind belül.

Mutasd ki, mit jelent neked!

Ha nem tudod, miként tedd, megkérdezhetsz másokat. Vagy hagyhatod, hogy az élet vezesse a kezd, akár újszerű megoldások felé.

Ne félj a hibáktól!

A hiba nem egyenlő a bűnnel, továbbá a hiba nem egyenlő a tragédiával.

Hallgassunk egymás megérzéseire!

Ha kötelékben vagy, legyen az bármilyen is, annak jó oka van. Ha pedig így van, hallgassatok egymás belső hangjára.

Hétindító gondolatok – 2018/42 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/40-41

Az elmúlt két hétben a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Magad miatt csináld!

Olykor nem egyértelmű, hogy miért akarunk valamit megtenni, vagy elindulni egy (akár új) irányba. Legfőképpen magad miatt kell megtenned, mert magaddal kell jól lenned. Ha így van, közvetve másért is csináltad. De ha mások miatt igyekszel, talán célba sem érsz, mert legbelül ott lesz a nyomasztó érzés, hogy neked ez annyira nem is fontos. Ha pedig nem fontos, nem tölt, hanem lemerít.

Közöz a cél

Elvileg közös a cél, de olykor kiderül, hogy mégsem. Azt gondolná például az ember, hogy egy munkahelyen a főnök és a munkatársai egy célért dolgoznak, de néha meglepetés érhet minket, amikor igyekszünk konstruktívak lenni. Kiderülhet ugyanis, hogy a főnöknek nem építő javaslatokra, hanem parancsot teljesítő bérniggerekre van szüksége, a kollégák között pedig nincsen igazi összetartás, és ilyenkor valóban nem tud nyarat csinálni egyetlen fecske.

Hagyj nyomot a világban!

Ha nem törekszel erre, akkor is megtörténik, de ha van egy konkrét idea a fejedben, akkor annak mentél élve életedet, jól láthatóan nyomot fogsz hagyni. Ki úgy, hogy hosszú idők múltán is felemlegetett alkotásokat ad (pl. művészet). Más olyan emberi értékekkel van jelen a közösségeiben, hogy annak szintén lesz még sok-sok évvel később is élő emléke az emberekben. És így tovább.

Hétindító gondolatok – 2018/40-41 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/39

Múlt héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Vigyázz rá!

Mert nem véletlenül a te „felügyeleted” alá került. Bő 10 évvel ezelőtt adtam el úgy használt mobiltelefonomat, hogy a vevő nem akarta elhinni, hogy a készülék olyan jó állapotban van. Mondtam neki, hogy egyszerű a történet: vigyázni kell rá. Évekkel később szerettem volna venni számomra kedves mobilokat a használtpiacon, de megdöbbentően lelakott volt a kínálat jelentékeny többsége.

Becsüld meg a barátaidat!

Vagy lényegében mindenkit. Nekem nincsenek barátaim, nem voltak, és jó eséllyel sosem lesznek. Nem tudom értelmezni ezt a fogalmat. Úgy érzem, hogy felesleges korlát az emberi kapcsolatokhoz.

Számtalanszor megtörtént, hogy olyan emberekkel beszélgettem, akiket szó szerint 5 perce ismertem, mégis sokkal őszintébb és nyíltabb volt az eszmecsere, mint sokaknál, akik évtizedek óta barátok.

Az őszinte, mély kommunikáció nem azon múlik, hogy valakit mennyi ideje ismersz, és hogy barátodnak címkézed-e őt, vagy sem. Látni, érezni kell, hogy a másik milyen ember. Ha olyan, akkor mindegy, hogy nem ismeritek egymást (a fizikai síkon), és talán sosem találkoztok újra (a fizikai síkon), lehet nagy nyíltsággal beszélni dolgokról.

Hétindító gondolatok – 2018/39 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/38

Múlt héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Állj ki magadért!

Nem is lehetne aktuálisabb e gondolat a magyar számára, csak sajnos nem értik már az emberek, hogy mit kellene tenniük. Egy ’48 és egy ’56 után én még reménykedem, hogy egyszer újra megtalálják a helyes utat.

Amit vetsz, azt aratod le!

Igen, szokták volt mondani, és általános igazságnak el is fogadjuk. Van azonban, hogy hiába vetettél, nem tudsz aratni, vagy éppen más aratja le, ami téged illet. És olyan is akad, hogy jóval később tudod csak learatni, ami számodra termett. Nehéz dolog ez, így sokkal inkább a flow-ra kell figyelned…

Érted dobog

Igen, tudom. 😉

Hétindító gondolatok – 2018/38 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/37

Múlt héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Előre, előre, előre!

Régen szoktuk volt mondani: ha nincs más hátra, irány előre! Hagyd hátra a múltat, nézz előre, és menj, mint az úthenger.

Csak ma!

Azt hiszem, egy könyvben olvastam a módszerről, amivel egyszerűen fel lehet számolni a nem kívánatos szokásokat, illetve éppen így, fel lehet építeni újakat.

A képlet a következő: nem azt fogadod meg, hogy ezen a héten, e hónapban, vagy az idei évben valamit csinálsz (vagy nem csinálsz), hanem azt mondod, hogy: a nap végéig, azaz csak ma.

Egyetlen nap, a mindenkori ma pont elég rövid ahhoz, hogy a kitartásod ne kezdjen alábbhagyni. Ha minden egyes nap azt mondod magadnak, hogy a mai napon meglesz az adott dolog, nyertél.

Állj meg, gyönyörködj!

Azt mondják, rohanó világban élünk, de ez hazugság. Nem a világ rohan, hanem az ember spannolja magát, pontosabban más emberek téged. A növények, az állatok semmit sem érzékelnek abból, hogy a világ rohanna. Csak az ember olyan hülye, hogy elhiszi, felgyorsultak a dolgok, így hát ma már képtelen arra, hogy megálljon, és gyönyörködjön a létezés csodájában. Légy okos, és állj már meg!

Hétindító gondolatok – 2018/37 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/35-36

Az elmúlt két héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Bocsi! Ismerjük egymást?

Ismerősnek tűnik, de nem tudod megmagyarázni, hogy honnan ismerheted. Talán régebbről, talán csak futólag ismered, távolabbról. Talán előző életedből, ki tudja. De ha fontosnak érzed, hogy megtudd, beszélj vele.

Azt mondom, igen!

És milyen jól teszed…

Itt a megfelelő pillanat

Egyik nap a másik után, újabb és újabb lépések. Apróságok, melyek ott és akkor nem mutatják meg igazi erejüket. De amikor eljön a pillanat, visszatekintve már látod, hogy mekkora utat jártál be, és itt a fordulópont.

Légy vidám! 🙂

Vagy szomorú. Rajtad áll, hogy miként, de mindig úgy, ahogyan éppen a legjobb neked. Hogy mi a legjobb, nos, hallgass belső hangodra, pontosan azt mondja, amire ott és akkor szükséged van.

Hétindító gondolatok – 2018/35-36 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/34

Múlt héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Neked rendelte a sors

Oh, igen, ma már biztos vagyok benne, az elmúlt valamivel több mint két évben azonban nem mindig volt ez ennyire evidens. Mert amikor évtizedeken át keresel valakit, de nem találod, aztán egyszer csak a semmiből ott terem előtted, akkor azért „kicsit” nehéz elhinni, hogy ő lehet az, akit kerestél. Sokhónapnyi (részben általa) megvalósuló belső munka, és ma már ott a bizonyosság…

Légy magabiztos!

Olykor nem egyszerű, mi több, egyenesen nehéz. De csak addig, míg rá nem jössz, hogy magabiztosságodat miből és miként kell merítened. Annyit elárulhatok, hogy nem abból, hogy másokkal méred össze magad…

Jó vagy ebben!

Akárcsak az előbbi gondolat. Tudd, hogy jó vagy benne! Ne azért, mert másokhoz mérten úgy ítélhető meg, hogy jó vagy. Ne azért, mert mások mondják. Azért, mert ott belül, érzed, hogy ez a te hazai pályád, és igen, piszkosul jó vagy benne.

Hétindító gondolatok – 2018/34 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/31-33

Múlt héten (és a megelőző két hétben is) a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Csak vidáman!

Egy gyermek még ösztönösen tud vidám lenni. Aztán minél előbbre tart életének útján valaki, minél inkább felnőtt, annál jobban felejti el, hogy mit jelent őszintén vidámnak lenni. Gyúrjunk rá erre, már csak azért is, mert jót tesz az egészségnek.

Lépj ki a megszokottból!

Sokan igyekeznek állandónak ható környezetet kialakítani, mert így biztonságban érzik magukat. A gond csak az, hogy ami megszokottá válik, abból egy idő után nem, vagy csak nagyon nehezen lehet új impulzusokhoz jutni. Keress új utakat, friss szeleket, és meglátod, pillanatok alatt más lesz a hangulatod, sokkal energikusabb leszel.

Húzd meg a vészféket!

Fantasztikus dolog nagy sebességgel haladni előre, de van az a pont, amikor érdemes, ha nem is hosszan, de egy pillanatra megállni, körülnézni, és hozni döntéseket. Kell, hogy újra és újra keress kontrollpontokat, amikhez képest meg tudod állapítani, valóban jó-e az irány.

Tegyél többet érte!

Nehéz azt eldönteni (előre), hogy mennyi az elég. Mész előre, várod az eredményeket, és talán nem jönnek olyan volumenben, vagy olyan gyorsan, mint szeretnéd. Tenni kell bele többet, de nem úgy, hogy megfeszülsz (a teljesítményért). Sokkal inkább úgy, hogy a flow részévé teszed, és sebességet váltasz.

Hétindító gondolatok – 2018/31-33 részletei…

Hétindító gondolatok – 2018/30

Múlt héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Csak akarni kell!

Olykor minden adott, hogy haladjunk az úton, de valahogy nem áll össze a képlet. Mehetnénk, mégsem lépünk egyet sem. Akaraterő, talán csak ennyi kell hozzá.

Hogy miért nehéz ott és akkor összekaparni magad, és csinálni? Jó kérdés. Jó eséllyel csak te tudod megadni a választ. De talán nem is az a kérdés, hogy miért nem, hanem az, hogy miként tovább? Meg kell találnod, hogy miből tudsz erőt meríteni.

Nekem az utóbbi időben az eltávolodás tud segíteni. Azaz megállok, és mint a fényképezőgépen, jó nagyra állítom a látószöget, valamint távolabb megyek száz lépést. Arra kezdek figyelni, hogy ha lépek akár csak egy parányit, mi az, amihez közelebb kerülök, mi a távlati, a nagyobb léptékű cél. És van olyan is, hogy rá kell jönnöm, lehet, hogy a kérdéses dolgot nem megtennem, hanem elengednem kellene.

Beszélj vele!

Az embernek megadatott, hogy szofisztikáltan kommunikáljon, sokszor mégsem él a lehetőséggel. Akár magánélet, akár munka, akár egy ismétlődő hétköznapi szituáció, de csak nem akarja kimondani, ami már jó ideje nyomja. Vár, csak vár, de maga sem tudja, hogy mire.

Van, hogy jön egy olyan ember, mint én, aki nem fél adott pillanatban kimondani azt, amiről mások kussolnak. Ilyenkor nem tudnak, és sokszor nem is akarnak mit kezdeni a helyzettel az emberek.

Ha már egyszer tudunk beszélni, kifinomultan megfogalmazni azt, ami bennünk van, éljünk a lehetőségekkel!

Hétindító gondolatok – 2018/30 részletei…