Off – Digitális elvonókúra egy teljesebb életért

A ’90-es években azt gondoltam, sokat ülök a számítógép előtt. Akkor én céllal számítógépeztem, készültem majdani életemre, melyben programozóként dolgozok. Végül programozó lettem, de rájöttem, hogy nem ez az én utam; így ha lassan is, de váltottam. Nem számítottam erre a fordulatra, de arra sem, hogy 2018-ban egy átlagember nagyobb mértékben él majd digitális életet, mint anno én.

Tanya Goodin - Off - Digitális elvonókúra egy teljesebb életért

Függő-e vagy?

Talán senki nem gondolta volna 15 évvel ezelőtt, hogy mára ennyire átszövi életünket az informatika az olyan dolgok által, mint a mobilinternet, az okostelefonok, táblagépeket, és már terjednek a hordható eszközök is.

Nem csak egy újabb színt hozott be a digitális és online világ, hanem megosztotta az életünket. Ma már nem csak offline élünk, az online a személyes és munka jellegű tevékenységek szerves része lett.

Nagyon gyors volt ez az átalakulás, és látni kell, hogy sok évnek kell még eltelnie, mire a dolgok kezdenek egy korrekt mederbe terelődni. Sem a jogi környezet, sem az emberek nem alkalmazkodtak még. Egyszerűen belerobbant a mindennapjainkba az online lét, és sokszor nem kicsit, hanem nagyon elveszünk benne. Ekkor vagy rászánjuk magunkat a digitális detoxra, vagy előbb-utóbb komoly következményekkel kell szembenéznünk.

Olyan ez most kicsit, mint amikor valaki nagyon rákattan valamire, és már szinte nem is emlékszik arra, milyen volt a kvázi függősége előtti élete. 2017-ben született egy könyv, ami segítő kezet nyújt annak, aki érzi, változtatásra van szüksége.

Ne dobd el, csak változtass

Tanya a könyv elején azt ígéri, hogy képes leszel több órát felszabadítani az életedben, ha a kötetben olvasható tippek mentén változtatsz. Nem azt mondja tehát, hogy a digitális, az online világ rossz, és menekülni kell tőle. Sokkal inkább arra ad tippeket, hogy miként lehet kialakítani az egyensúlyi állapotot.

Egy szép könyvet forgatva

Már pusztán azzal, hogy egy nyomtatott könyvet forgatsz, nem egy online elérhető cikket olvasol, teszel majd azért, hogy jobb legyen a helyzeted. A kötet nagyjából A6-os méretű, így minden gond nélkül elfér egy női táskában – bár abban mondjuk minden elfér… –, vagy egy zakó/kabát belső zsebében.

Ez nem az a könyv, amit az elejétől a végéig kell olvasni. Vidd magaddal, és amikor néhány perc várakozás közben a telefonodat vennéd elő, lapozz bele. Tippeket, iránymutatást ad, amit saját életed egyedi helyzetei mentén kell értékelned, és ha úgy látod, hogy változást eredményezne, tégy egy próbát.

A kötet jól szerkesztett, öröm már csak belelapozni is. Idézetek, hangulatos fotók, és persze a könyv gerincét adó témakörökre osztott gondolatok. Úgy 110 oldalnyi offline élmény, bárhol, bármikor, egy nagyobb egyensúlyt biztosító életért.

Szándékosan nem írok semmi konkrétumot arról, mit olvashatsz a könyvben. Neked kell érezned, hogy hív-e a régi életed. Ha igen, menj el egy könyvesboltba, lapozz bele, és ha pont erre van szükséged, hidd el nekem, magaddal fogod vinni.

Évek óta távolodom

Én ugyan nem e kötet hatására, de már aktívan munkálkodom az digitális világ és azon belül is az online jelenlétem visszaszorításán. 8 évvel ezelőtt éreztem először, hogy jobb lenne eljönni a számítógép képernyője elől. Akkor az első okostelefonomat részben azért vettem meg, hogy cikkeket inkább a számítógéptől távol olvashassak.

Idővel átértékeltem, hogy kell-e nekem annyi hírt, cikket fogyasztani, mint amennyit, és ha igen, szükségem van-e arra, hogy szinte azonnal tudjak mindenről.

Régen internetes fórumokban, blogok komment szekciójában lógtam, végül a Facebookra terelődött át a figyelmem. Az utóbbi években tudatosan csökkentettem aktivitásomat, illetve a követett entitások számát is redukáltam.

Mivel alkotásaim tere a digitális és online világ, radikálisan nem tudok és nem is akarok elszakadni tőle. De magam is meglepődtem azon, hogy mennyire igényem van a távolodásra…

Közreműködő:

Városi könyvtár (Sümeg)

Sümeg város önkormányzata által fenntartott, a helyiek és környékbeliek általános gyűjtőkörű, nyilvános közkönyvtára. Könyvek, újságok, magazinok várják, hogy felfedezd őket. Ha pedig ahhoz lenne kedved, a könyvtár számítógépein internetezni is tudsz.

Szerző:

Lendvai Norbert

Gyermekként programozó szeretett volna lenni. Végül dolgozott programozóként, de rájött, nem ez az útja, mert számára a programozásban is az önkifejezés a fontos. Művész lelkületű alkotó ember, aki alapvetően introvertált, de furcsa mód, extrovertáltan is működik. Hisz abban, hogy a tudás megosztása viszi előre a világot, és reméli, az emberek végre rájönnek, hogy inkább egymással, mint egymás ellen.