Hétindító gondolatok – 2018/30

Múlt héten a Topjoy Napi kupak mobilalkalmazás minden egyes nap üzenetet adott nekem. Én pedig most hozzáteszek néhány gondolatot, hogy legyen miből táplálkoznod a héten.

Csak akarni kell!

Olykor minden adott, hogy haladjunk az úton, de valahogy nem áll össze a képlet. Mehetnénk, mégsem lépünk egyet sem. Akaraterő, talán csak ennyi kell hozzá.

Hogy miért nehéz ott és akkor összekaparni magad, és csinálni? Jó kérdés. Jó eséllyel csak te tudod megadni a választ. De talán nem is az a kérdés, hogy miért nem, hanem az, hogy miként tovább? Meg kell találnod, hogy miből tudsz erőt meríteni.

Nekem az utóbbi időben az eltávolodás tud segíteni. Azaz megállok, és mint a fényképezőgépen, jó nagyra állítom a látószöget, valamint távolabb megyek száz lépést. Arra kezdek figyelni, hogy ha lépek akár csak egy parányit, mi az, amihez közelebb kerülök, mi a távlati, a nagyobb léptékű cél. És van olyan is, hogy rá kell jönnöm, lehet, hogy a kérdéses dolgot nem megtennem, hanem elengednem kellene.

Beszélj vele!

Az embernek megadatott, hogy szofisztikáltan kommunikáljon, sokszor mégsem él a lehetőséggel. Akár magánélet, akár munka, akár egy ismétlődő hétköznapi szituáció, de csak nem akarja kimondani, ami már jó ideje nyomja. Vár, csak vár, de maga sem tudja, hogy mire.

Van, hogy jön egy olyan ember, mint én, aki nem fél adott pillanatban kimondani azt, amiről mások kussolnak. Ilyenkor nem tudnak, és sokszor nem is akarnak mit kezdeni a helyzettel az emberek.

Ha már egyszer tudunk beszélni, kifinomultan megfogalmazni azt, ami bennünk van, éljünk a lehetőségekkel!

Csak nyugodtan!

Van, hogy frusztrált vagy, de talán magad sem tudod, hogy miért. Lehetséges, hogy nem is saját indíttatásból, hanem azért, mert egy rögzült társadalmi mintára reagálsz. Befeszülsz, nem látod a fától az erdőt. Tanuld meg felismerni az ilyen helyzeteket, és kezdjed el könnyedén venni őket.

Az utóbbi bő 10 év e tekintetben engem elég jól megedzett. Ma már olyan helyzetekben is nyugodt tudok maradni, amikben az átlag 5 perc alatt úgy szétesik, hogy alig lehet összerakni. Van még hova fejlődni, de igen látványos a kontraszt a 10-15 évvel ezelőtti állapothoz képest.

Ez is olyan, amit gyakorolni kell, és egyre jobb leszel benne. Csináld magad miatt, és csináld azért, mert egyszer talán benne leszel egy helyzetben, amit csak a te higgadtságod tud kezelhetővé tenni.

Ágy <3

Ki ne szeretne pihenni, aludni? Hát, vannak, akik nem, bár valószínűleg ők a kisebbség. De nem elég szeretni az ágyat, jól is kell csinálni a lazulást. Pihenhetsz te akár 14 órát is, attól még olyan lehetsz utána, mint a mosott szar. Vagy megtanulhatod, hogy miként tudsz kiválóan pihenni, és elég lehet akár napi 6-7 óra is. Ismerd meg magad, és fejlődj ebben is.

Feladni? Soha!

Az akaraterő volt az első téma, most pedig a kitartásról ejtenék néhány szót. Manapság azt tapasztalom, hogy sokakból teljesen kiveszett a kitartás, az a mentalitás, hogy ha egy újabb akadály kerül elá, akkor is megy tovább. Ez egy-egy embernél nem olyan nagy gond, de amikor társadalmi szinten van jelen, na, az már komoly probléma.

Szoktam emlegetni a kitartás kapcsán A remény rabjai című filmet. Ha még nem láttad, azért, ha pedig láttad régebben, azért nézd meg. Van benne egy szál, ami megmutatja, milyen az, amikor az ember nem adja fel, akkor sem, ha… Szóval soha.

Mondd el neki!

Mondd el szóban, levélben, általa nem várt módon. Mondd el szavak nélkül, úgy, hogy újra és újra a szemébe nézel. Mondd el neki a jelenléteddel. Mondd el…

Ez még nem lefutott meccs!

Esetleg már nem tudod, hogy mi lehet, vagy lehet-e egyáltalán. Lassan, de biztosan esel szét, már abban sem biztos, hogy akarod-e. Talán már elengedted, de titkon mégis érdekel a dolog. Vegyél egy nagy nevegőt, aludj rá egyet, és lásd másnap tisztábban a helyzetet.

Közreműködő:

Topjoy Napi kupak (mobilalkalmazás)

Minden nap megnézheted a telefonodon, hogy mit üzen neked aznapra a Topjoy kupakja. Ha pedig napi egy üzenet nem elég, irány valamelyik bolt, és vegyél magadhoz egy vagy több finom Topjoy üdítőt, melyek kupakja újabb üzenetet rejt.

Szerző:

Lendvai Norbert

Gyermekként programozó szeretett volna lenni. Végül dolgozott programozóként, de rájött, nem ez az útja, mert számára a programozásban is az önkifejezés a fontos. Művész lelkületű alkotó ember, aki alapvetően introvertált, de furcsa mód, extrovertáltan is működik. Hisz abban, hogy a tudás megosztása viszi előre a világot, és reméli, az emberek végre rájönnek, hogy inkább egymással, mint egymás ellen.